Bijstandsverzekering

Een bijstandsverzekering bezorgt je de gratis hulp van een gespecialiseerde bijstandsverlener wanneer je in binnen- of buitenland ziek of gekwetst bent, autopanne hebt, gerepatrieerd moet worden, ... Daarnaast komt de bijstandsverzekering ook in tal van andere gevallen tussen.


Als je geconfronteerd wordt met een probleem, is de bijstandsverlener er om te helpen. Hij organiseert niet alleen de hulp, maar neemt ook de kosten van de bijstand ten laste. De bijstandsverlener zal echter geen kosten terugbetalen die je hebt gemaakt door zelf te proberen je probleem op te lossen, behalve in geval van overmacht.


Waarborg

Het bijstandsverzekeringscontract moet volledig zijn. Alleen zo kan het in vrijwel alle gevallen de nodige hulp bieden. Net daarom is het belangrijk dat in het contract over ‘incident’ gesproken wordt en niet over de veel beperktere term ‘ongeval’.


Vermijd contracten ‘met opties’ waarbij de aangekondigde prijs slechts een zeer beperkte hulp inhoudt. De aanvullende extra’s zijn vaak erg duur. Ga ook na welke personen een beroep kunnen doen op de afgesloten polis.


Omvang van de waarborg

Bijstand wordt aangeboden via verschillende bank- en kredietkaarten, via een nieuwe wagen, via bepaalde touroperators... In veel gevallen komt deze bijstand echter slechts tussen in zeer specifieke omstandigheden. Ga daarom na hoe groot de omvang van de waarborg is, of er een vervangwagen voorzien wordt, of de verzekering medische kosten in het buitenland ten laste neemt, of ze hulp biedt bij problemen met je kinderen...


Bepaalde bijstandsverleners stellen hun diensten zelfs ter beschikking voor de reservatie van een restaurant, theater, opera of zelfs om evenementen te organiseren.


Tarief

Het tarief varieert van de ene bijstandsverlener tot de andere en staat niet noodzakelijk in verhouding tot de aangeboden dienst. Een jaarlijkse dekking is vaak interessanter dan een dekking voor een korte periode. De premie kan ook gunstig beïnvloed worden door de verzekering te linken aan de verzekering van het voertuig.